Okula Başlarken

OKULA BAŞLARKEN GENÇLERİN EBEVEYNLERİNE ANAHTAR BİLGİLER

  • Öğrencinin okula gelirken kahvaltısını yapmış olması dikkatini toplayabilmesi, sürdürebilmesi, öğrenmeyi gerçekleştirebilmesi ve enerjisini doğru kullanabilmesi açısından çok önemlidir. Lütfen öğrencinin evde sağlıklı bir kahvaltı yapmasını sağlayınız.
  • Çocuğunuzla birlikte zaman geçiriniz ve ona sevildiğini, değerli olduğunu hissettiriniz. Geçiş dönemlerinde çocuklar ve gençler, duygusal, karamsar tavırlar içine girebilirler. Başarısız olduklarında ya da yanlış yaptıklarında ebeveynlerinin sevgisini kaybedeceklerini düşünebilirler. Sevginizi koşullara bağlamadan çocuğunuza hissettiriniz.
  • Çocuğunuz arkadaşları ve okulla ilgili sıkıntılar yaşadığında olaya, tarafsız yaklaşabilmeli ve bunu ona hissettirmelisiniz. Tarafsız olmadığınızda, çocuğunuz sizden aldığı aşırı güven ve koşulsuz destekle, kendini her konuda haklı görmeye başlar. Belli bir aşamadan sonra bunu size karşıda kullanır.
  • Gençlerde sağduyulu ve akılcı davranışların gelişmesi ve yerleşmesi zamana ve tecrübeye bağlıdır. Yalan söyleme, aşırı sinirlilik, karşı gelme, kavga etme gibi istenmeyen davranışlar karşısında paniğe kapılmadan, sağlıklı düşünme ve sakin davranma konusunda çocuklarınıza yardımcı ve örnek olunuz.
  • Öğrencilerin lisede akademik olarak ne derecede başarılı olacakları, 4. Sınıf ve ortaokulda kendini belli etmektedir. Bunu fark ederek büyük beklentiler içine girmeden çocuğunuzu doğru yönlendiriniz.
  • Öğrencinin başarısızlığına ve mutsuzluğuna, yaşamının ileriki dönemlerinde mazeret oluşturmaması ve sizi suçlamaması için, onu belli bir alan ya da mesleğe zorlamayınız.
  • Özellikle ortaokul ve lisede akran baskısı görülebilir. Bunu önlemek için çocuğunuzun arkadaş çevresine dikkat etmekle birlikte, çocuğunuzun da sizin sandığınızın aksine, diğer çocuklara baskı uygulayabileceği gerçeğini göz önünde bulundurarak, anlatılanlara tarafsız yaklaşabilmeli, çocuklarınıza empati kurmayı ve saygı duymayı öğretmelisiniz.
  • Ergenlerin yaşadıkları olaylar karşısında onlara uç tepkiler vermeyiniz. Yanlışlarını sizinle paylaşamadıklarında, olayı kurtarmak için daha büyük yanlışların içine girebilirler ve sizden çok başkalarına güvenebilirler. Tepki göstereceğinizi ve üzüleceğinizi bilse bile, tepkinizin kişiliğine ve değerine değil davranışına yönelik olduğunu fark ettireceğiniz, hatasını sizinle paylaşmasını sağlayacağınız şekilde yaklaşınız çocuğunuza.
  • Özellikle 9. Sınıf lisenin temelidir. Lise hayatında disiplin önemlidir. Bu dönem, çocukluktan çıkıp ergenliğe geçildiği bir dönem olduğu için bazı öğrenciler açısından zor ve sıkıntılı geçebilir. Ergenlik sorunları, yetişkinliğe hazırlık, bilinçsiz atılan adımlar, baskıcı ya da aşırı özgür bırakan ebeveyn tutumları, olumsuz alışkanlıklar, kötü arkadaş çevresi bu sıkıntıları oluşturabilir. İş hayatı ve yaşama hazırlanacakları, hedef belirleyecekleri lise yıllarında öğrenci her konuda kendini disiplin altına almalıdır. (Kıyafet, saç, çalışma, davranış). Bu dönemde doğru adımları atmaları ve disiplinli olarak başarıyı yakalamaları için onları destekleyiniz.
  • Yabancı dilde öğrencinin gelişimine destek veriniz.
  • HATIRLAYINIZ; çocuklar ve gençler sözleri değil davranışları dikkate alır. Davranışlarınızla, olaylara verdiğiniz tepkilerle çocuklarınıza olumlu ve doğru örnek olunuz.

Sevgi ve saygılarımızla

                                                                        BODRUM MARMARA KOLEJİ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ

Veli Mektupları

Siz Değerli Velilerimizden gelen görüş ve yorumları okumak için lütfen tıklayınız.