BAĞIMSIZLIK SAVAŞIMIZIN ÖN SÖZÜ ÇANAKKALE

“Çanakkale, Yeni Türkiye’nin Ön sözüdür!”

Fazıl Hüsnü Dağlarca

“18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 104. yıldönümünü nedeniyle Marmara Eğitim Kurumları öğrencileri tarafından hazırlanan program, Hasan Ali Yücel Konferans Salonu’nda yapıldı.

Bundan 104 yıl önce Türk halkının kaderini değiştiren Çanakkale Boğazı’nda, denizde ve karada yaklaşık 10 ay süren savaşlar dizisi yaşanmış ve bu savaşlarda çok sayıda Türk askeri ile İngiliz, Fransız, Avusturalya ve Yeni Zellanda askeri hayatını kaybetmişti. Özel Marmara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Marmara Koleji öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale Savaşı’nın 104. yıldönümü etkinliğine, başta Kurmay Albay Mustafa Kemal olmak üzere aziz şehitlerimizin hatıraları için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın söylenmesi ile başlandı. Yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin de en önemli savaşlarından biri olan ve yaklaşık on ay süren Çanakkale Savaşları’nın anlatıldığı programa, bu savaşın Türk ve dünya tarihi açısından öneminin hatırlatılmasıyla devam edildi. Çeşitli şiirlerin okunduğu etkinlikte, Çanakkale Savaşı sırasında Mustafa Kemal’in yakın bir arkadaşına cepheden yazdığı mektup ile Avusturalyalı bir albayın ailesine yazdığı mektuplar okundu. Program, öğrencilerin seslendirdiği bir türküden çok duaya benzeyen; yiğitliği, hüznün en koyu sözcükleriyle anlatan Çanakkale Türküsü ile sona erdi.