NASA Gezi Yazısı

Marmara Koleji İstanbul ve Bodrum Kampüslerinden 8, 9, 11, 12. Sınıf öğrencilerinden oluşan 12 kişilik bir grup Bodrum Marmara Koleji Müdürü Gültuğ ŞAHİNOĞLU’yla 11-18 Ocak 2016 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Orlando, Florida’da bulunan Kennedy Uzay Eğitim Merkezine bir araştırma ve inceleme gezisi yapmıştır. Öğrencilerimiz bu geziden hem bilimsel hem de kültürel olarak farklı deneyimler kazanarak dönmüşlerdir. Gezinin amacı, öğrencilerimizin Orlando, Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezinde uzay ve uzaya gönderilen mekikler ile ilgili bilgiler alarak farklı deneyler yapmasıdır. Gruplara ayrılan öğrenciler kamp süresince Kennedy Uzay Merkezi’nde robot yapma ve programlama eğitimi almışlarıdır.

Öğrenciler, bu çalışmada ilk olarak, parçaları verilen ve yönergeler doğrultusunda birleştirilen robotlarla bilgisayar programı aracılığıyla uygun komutlar yükleyerek eğitmenlerin verdikleri görevleri yerine getirmiş ve kendi içlerinde yarışma yapmışlardır. Öğrencilerden başarmaları beklenen görevler arasında, robotun belli bir mesafe gidip 90o sağa ve sola dönmesi, verilen bir labirentin içinde uygun dönüşler yaparak ve doğru mesafeler kat ederek hedef noktaya ulaşması için gerekli komutları tespit etmesi ve yüklemesi bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bu programları yaparken de ultrasonik, dokunma ve renk sensörü gibi farklı sensörlerin kullanımını öğrenmişlerdir. Bu robotların yapılma amacı, farklı gezegenlerin keşifleri sırasında robotların gittikleri gezegenlerin yüzeyinde çukura düşmeden veri toplamasıdır. Öğrencilerimiz yaptıkları çalışmayla bunun önemini anlamışlardır. Bu çalışmanın yanı sıra roket yapımı ve fırlatma deneyimi de yaşamışlardır.

Çalışmalardan arda kalan zamanlarda ise Roket Bahçesi, Hall of Fame, Apollo, Atlantis, Satürn V merkezleri gezilmiş; uzman öğretmenler tarafından uzay ve roket çalışmalarının geçmişi ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılmış ve simülasyon merkezinde roket kalkış deneyimi yaşatılmıştır. Öğrencilerimiz de öğle yemeklerini yedikleri sırada Sam Gemar astronotun deneyimlerini dinleyip, sorular yöneltip birlikte fotoğraf çektirme fırsatı yakalayabilmişlerdir.

Gezimiz sırasında öğrencilerimiz bilimsel çalışmaların yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’ni ve Amerikan toplumunu tanıyacak etkinliklere katılmışlardır. New York, Miami ve Orlando’da yapılan panoramik şehir turları sırasında uzman rehberimiz tarafından anlatılan tarihsel gelişmeleri ve gezdiğimiz bölgelerin özelliklerini detaylı bir biçimde öğrenme fırsatı yakalamışlardır. Öğrencilerimiz Orlando Science Center da 300’den fazla deneyi uygulama fırsatı buldular. Dünyanın en büyük hayvanat bahçesinde öğrencilerimiz nadide türleri görme fırsatı buldular. Ayrıca dünyaca ünlü Universal Film Stüdyolarını ziyaret ederek film simülasyonlarının içinde birebir bulup bazı filmlerin can alıcı sahnelerini yaşama şansı bulmuşlardır. Gezimiz sırasında Amerika kültürünün önemli bir parçası haline gelen NBA Basketbol liginin Boston Celtics-New York Knicks maçını da izleyebilmişleridir.

Gezimiz eğitsel ve kültürel başarı ile tamamlanmış ve öğrencilerimiz NASA yetkililerinden sertifikalarını almışlardır.

Veli Mektupları

Siz Değerli Velilerimizden gelen görüş ve yorumları okumak için lütfen tıklayınız.