’Freundschaft ohne Grenzen’’ Projesi, Romanya’nın Vatre Dornei Şehrinde Devam Ediyor

Romanya’ nın Vatra Dornei şehrindeki 4 nolu bölge okulu ile Almanca olarak yapılan Sınırsız Dostluk ‘’Freundschaft ohne Grenzen’’ adlı öğrenci değişim programının ikinci etabı da tamamlandı.

     Proje kapsamında  Şubat ayında 16 Romen öğrenci ve 5 öğretmeni, İstanbul’ da ağırlamıştık.  Programın 22-28 Nisan 2018 tarihleri arasında Romanya’da gerçekleşen  kısmına ise 14 öğrencimiz ve 3 öğretmenimiz katılmıştır.

   Vatre Dornei okulundaki çalışmalar başlamadan önce öğrenci ve öğretmenlerimiz Bükreş’ te bir şehir turu yaparak, Parlamento Sarayı , Köy Müzesi ve yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ ün büstünü  ziyaret ettiler ve sonrasında  gece yapılan tren yolculuğu ile Vatra Dornei’ye ulaştılar.

    Öğrencilerimiz hafta boyunca Vatre Dornei okulunda farklı derslere katılarak farklı seviyelerdeki sınıflara misafir oldular. Okul dışında ise öğrencilerimiz eşleştikleri Romen arkadaşları ile maden suyu fabrikası gezisi, kara tren gezisi , kano kullanma , teleferik gezisi , nehir üstünde halatla kayma, Paskalya yumurtası boyama gibi etkinliklerde faaliyetlerde bulunarak  Romen kültürünü tanıma imkanı buldular. “Hoş Geldiniz “  partisinde geleneksel Romen halk oyunları izlendi ve halk türküleri dinlendi. Marmara Koleji öğrencileri de Türk kültürünü  tanıtan dans ve müzik gösterileri ile takdir topladılar.

    Grubumuz ayrıca Vatra Dornei Belediye başkanı tarafından  makamında ağırlandı ve basın tarafından ilgiyle takip edildi. Çevre köylerdeki okullara yapılan geziler sırasında bölge eğitim müfettişi Tatiana Vintur grubumuza şahsen ev sahipliği yaptı.

    Vatre Dornei’dan Transilvanya üzerinde dönüş yapan grubumuz bir orta çağ kasabasını ve Dracula’nın Şatosu diye bilinen Bran Castle’ı görme imkânını da buldular.

   Öğrenci ve öğretmenlerimiz  programın hem linguistik hem kültürel açıdan kendilerine katkıda bulunduğunu ve amacına ulaştığını belirttiler.