Hava, Su, Toprak ve Sürdürülebilir Yaşam Çalıştayı

Özel Marmara Koleji’nde Düzenlenen "Hava, Su, Toprak ve Sürdürülebilir Yaşam Çalıştayı" ile Değerli Bilgiler Edindik Her geçen gün tüketilen dünya kaynaklarının farkına varmak ve daha sürdürülebilir hale dönüştürmek için okullar ve öğrenciler daha çok çalışmalı. Bu vesileyle Özel Marmara Koleji IB Coğrafya Öğretmeni Sedat Toy ve "Sürdürülebilir Yaşam ve Keşif Kulübü" öğrencileri;  Sayın Taner Aksel'in katkılarıyla "Hava, Su, Toprak ve Sürdürülebilir Yaşam İçin İlk Adımlar ve Bahçecilik" adlı bir çalıştay düzenlediler. İki bölümden oluşan çalıştayın birinci bölümünde konuşmacı Sayın Taner Aksel, sürdürülebilir yaşamın gerekliliği, ilkeleri ve tasarımlarını Hava, Su, Toprak ve temiz enerji, kendi gıdanı üretme, doğal yapıların özelliklerini anlattı. Çalıştayın ikinci bölümünde Sayın Taner Aksel öğrencilere, solar sistemle çalışan fotovoltaik sistemlerin kurulumu ve çalışma prensiplerini uygulamalı olarak gösterdi. Ayrıca Özel Marmara Koleji kampüsünde yer alan otuz dönümlük çiftlikteki atölye çalışmalarında doğal atıkların toprağa dönüştürülerek kompost gübre yapımı ve yükseltilmiş sebze bahçesi tasarımını uygulamalı olarak gösterdi. Okullardan gelen öğrenciler ellerinde küreklerle kuru yaprakları, hayvan gübresini, organik mutfak artıklarını, karton kutuları ve toprağı katmanlar halinde kullanarak yükseltilmiş sebze yatakları yaptılar. Güneşli bir havada çok verimli geçen çalışmada öğrenciler çok yararlı bilgiler öğrendiler. Bu çalıştay vesilesiyle değerli öğrencilerimiz, doğal sistemin döngüsüne katkı ve doğal çözümler sağlamayı öğrendiler. Proje ortağı okullarımız Robert Kolej, TED Koleji, Özel MEF Lisesi, Özel İstanbul Saint-Joseph Fransız Lisesi, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Eyüboğlu Koleji, ve misafir okullar Galatasaray Lisesi, Özel Ayazağa Işık Lisesi ve Özel Tevitol Türkeş İnanç Koleji öğretmen ve öğrencileri günün sonunda mutlu bir şekilde okulumuzdan ayrıldılar. Yapılan çalıştayda bize çok değerli bilgiler aktaran Sayın Taner Aksel'e ve katılımcı okullara teşekkürler ediyoruz.  Önümüzdeki günlerde Taner Aksel'in katkılarıyla okulumuzda uygulamalı sertifika programları yaparak eğitimlere devam edeceğiz. İlgi duyan herkesi bu eğitimlere katılmaya davet ediyoruz.