ÇANAKKALE DESTANI 102 YIL ÖNCE YAZILDI

“Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir.”                            

 Kurmay Albay Mustafa Kemal-Conkbayırı

Bundan tam 102 yıl önce Türk halkının kaderini değiştiren Çanakkale Boğazı’nda, denizde ve karada yaklaşık 10 ay süren savaşlar dizisi yaşanmış ve bu savaşlarda yaklaşık 213 bin Türk askeri ile 215 bin İngiliz, Fransız, Avusturalya ve Yeni Zelanda askeri hayatını kaybetmişti.

Özel Marmara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Hasan Ali Yücel Konferans Salonu’nda düzenlenen Çanakkale Savaşı’nın 102. yıldönümü etkinliğine, başta Kurmay Albay Mustafa Kemal olmak üzere aziz şehitlerimizin hatıraları için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başlandı. Murat Atıl’ın seslendirdiği Necmettin Halil Onan’ın “Dur Yolcu” adlı şiirinden sonra video eşliğinde hem itilaf hem de ittifak devletlerinin ağır kayıplar vermesine yol açan bu savaşa nasıl gelindiğini, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın neden böyle büyük bir savaşa hazırlandıkları hatırlatılarak devam edildi. Yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin de en önemli savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşlarının anlatıldığı program, bu savaşın Türk ve dünya tarihi açısından öneminin hatırlatılmasıyla devam etti. Çeşitli şiirlerin okunduğu etkinlikte, Çanakkale Savaşı’nın yönünü değiştiren ve büyük cesaret örneği gösteren Seyit Onbaşı’nın kısa hayat öyküsü öğrenciler tarafından canlandırıldı. Bunu yazar Sunay Akın’ın anlatımıyla Çanakkale Savaşı sırasında yaşanan gerçek hayat öykülerinden biri izledi. Yüzbaşı Mehmet Tevfik Bey’in 31 Mayıs 1915 tarihinde Arıburnu Cephesi'nden babasına, annesine ve kız kardeşine hitaben yazdığı mektubun okunmasının ardından program bir türküden çok duaya benzeyen, yiğitliği hüznün en koyu sözcükleriyle anlatan Çanakkale türküsüyle sonlandırıldı.

 

Veli Mektupları

Siz Değerli Velilerimizden gelen görüş ve yorumları okumak için lütfen tıklayınız.